adfv321

anden form for bolig. Det betyder vel at du også har brug for belysning. Lys, lamper, elpærer, apærer. Apærer?

Elpærer, det ved alle hvad det er. Men hvad er apærer?

Vel, apærer er også elpærer, men dem i energiklasse A. Lyser pæren så?

Energiklasse A er den bedste energiklasse. A-mærket er bedst for dig, fordi alt elektrisk der er A-mærket er mest energi-effektiv. Det betyder billigere elregninger for dig. For miljøet og klimaet er det bedst, fordi de udleder mindst CO2.

apærer er gode for os alle. Der findes også A+ og A++, som er endnu bedre end A.

indretning

Her får du et overblik over de forskellige apærer

Apærer er følgende pærer:

  • LED pærer – de nyeste skud på stammen. De er enormt lysstærke og bruger meget lidt strøm. Energimæssigt altid den bedste option. Lysstyrken måles i Lumen frem for Watt. Det gør man vel fordi Watt-tallene er så små, at folk ikke ville tro dimsen kunne lyse ordentligt.

Fx har en LED pære på 7 Watt lige så megen lyskraft som en gammeldags glødepære på 60W.

  • Sparepærer – de første apærer (efter lysstofrør, som ikke rigtigt er pærer). De brugte markant mindre strøm end glødepærer eller halogenpærer, men det kneb med farvetemperaturen. I dag findes de også i varme toner. Men sparepærer er på vej ud, fordi de lugter og indeholder giftige stoffer. I nogle situationer kan de dog være fordelagtige. Teknologien er i bunden den samme som i lysstofrør
  • Lysstofrør – De fandtes allerede siden 60’erne, dengang kaldt neonrør, som gav knaldrødt lys der blev brugt til lysreklamer. Senere kom de i hvidt, men ikke i varme toner. Derfor blev de stort set kun brugt til kontorer og industribygninger. I dag findes de i alle farver og toner og bruges også i hjem, der hvor der skal oplyses store arealer. De bliver også fortrængt af LED lamper som laves i samme form som lysstofrør

bolig_indretning

Sluk lyset og nyd en julekalender

Ja, en julekalender kan også ses udenfor juletid. De er sjove og både børn og voksne elsker dem. Når TV’et er tændt, kan du roligt slukke for lyset, apærer eller ej. De nyeste fladskærme er næsten alle A+ eller bedre. Så du kan faktisk spare strøm ved at lyse stuen op med TV’et frem for lamperne. Men et lille LED lys bag fladskærmen kan kun anbefales, det skåner øjnene.

Medmindre du bor som den gamle grækerske filosof Diogenes i en tønde, så har du nok en eller