adfv321

Der findes stadig mange danskere der mener at medlemskab i en A-kasse ikke kan betale sig.

Det er rigtigt at A-kasser ikke er billige. Der findes godt nok prisforskel mellem de forskellige A-kasser og nogle er billigere end andre. Men alt i alt, så koster det nogle hundrede kroner hver måned, at være med.

Så hvorfor skal man alligevel melde sig ind i en A-kasse?

Svaret er ganske simpelt: fordi en A-kasse er din forsikring mod at det går helt galt, når det går galt.

a-kasse

Jobsikkerhed findes ikke længere i dag

Indtil slutningen af 70’erne var mange jobs for livet. Var man tjenestemand eller i en tjenestemands-lignende stilling, så var det meningen at man skulle beholde jobbet helt frem til pensionering. Medmindre man gjorde noget kriminelt eller noget utroligt dumt, kunne man heller ikke blive fyret.

Der var mange der havde den slags jobs. Og var man en af dem, så var arbejdsløshed noget der skete for de andre, men ikke for en selv.

Hvis der findes et rødt tråd på arbejdsmarkedet, så er det at jobsikkerheden fra slutningen af 70’erne systematisk blev afmonteret. I dag er det nærmest et fremmedord, og mange unge vil slet ikke genkende ordet.

Økonomien går op og ned

I dag er det generelt meget nemt for en arbejdsgiver at fyre en ansat. Også for en offentlig arbejdsgiver. Hvis du kan huske tilbage en 10-20 år, ved du også at verdensøkonomien fungerer som en gynge.

Når politikere snakker om opsving, så er det fordi det lyder positivt. I virkeligheden er opsving knapt så positive som de lyder.

Opsving betyder nemlig at det for ikke så længe siden er gået skidt, ellers ville der ikke være behov for et opsving. Opsving betyder også at der også må være nedsving. Og at det kommer, før eller senere. Derfor bør du melde dig ind i billig a-kasse mens tid er.

jobsikkerhed

A-kassen er din forsikring mod det værste

Faktisk er det vigtigste tidspunkt hvornår du skal forsikre dig mod arbejdsløshed, netop når økonomien er i opsving. Af flere grunde: For det ene, kan du være sikker på at opsvinget bliver fulgt af en nedtur. Og en nedtur betyder at arbejdsløsheden vil vokse.

For det andet, når du har brug for din arbejdsløshedsforsikring, skal du have været medlem i en A-kasse i mindst et år, før du kan få dagpenge.

Dagpenge er ikke noget at råbe hurra for, og for de fleste betyder det at livremmen skal strammes.

Men alternativet er meget værre. Det ville ikke være sjovt, hvis du fx lige har lånt en masse penge til at indrette din bolig, og så bliver du pludseligt arbejdsløs. Hvis ikke du kan få dagpenge i sådan en situation, så er det god nat.